Chováme králíky s původem

Chtěli byste vědět, jak to u nás chodí? 

Nahlédněte do naší každodenní práce s chovem králíků, o které se staráme s péčí tak, aby byli zdraví, měli správnou výživu a čisté a klidné zázemí. Je to práce týmová, která nás těší a dává nám smysl o to víc, když ve finále víme, že oceníte kvalitu našich výrobků, které jsou lokální a čerstvé a tvořené s láskou a s respektem k původním zdrojům.


Pojďte se s námi podívat na králíky

Základní stádo: rodičovská linie našich králíků 

Naši králíci se rodí u nás na farmě z ryze české rodičovské linie. 

Kde králíci žijí?

Každý králík potřebuje dostatek prostoru a taky se cítí bezpečně a klidně, když má kolem sebe společnost svých králičích kumpánů. Na farmě máme čtyři haly určené pro mladé králíky, jejich výkrm a reprodukci. Máme také jednu chovnou halu, kterou obývají králičí babičky, je jich zhruba 210.

Haly pro jejich mladé samičky F1 jsou postavené párově proti sobě (1+3 a 2+4), v jedněch se rodí králíčata a vykrmují se k světu, v druhých odpočívají březí samičky. V našem chovu se nyní staráme o 3600 plodných samic F1 (PS Hyplus 19).

Jak se říká: Čistota půl zdraví!

Funguje zde systém plná – prázdná hala, a tak králíci přicházejí vždy do čistého prostředí. Když je hala prázdná, jsou celé stáje kompletně vymyty – myje se důkladně tlakovou vodou, následuje desinfekce a vyplynování, které společně s deratizací provádí naše partnerská firma ASKURA DDD. Do čisté stáje jsou pak převezeny březí samice z protější haly, které se zde připravují na další porod. V hale naproti probíhá výkrm. 

Do plného zdraví vyváženou stravou a čistou čerstvou vodou

Je to jako u lidí, i zvířata jsou to, co jedí. A co jedí naši králíci? Pro zdravý vývin a růst králíků děláme první poslední a každý z našich pracovníků moc dobře chápe, že v péči o králíčata nelze nic zanedbat a že všichni u nás v RABBITu usilujeme o to, aby v chovu vyrůstali zdraví králíci. 

Krmení a napájení našich králíků

Pro každou fázi chovu je potřeba připravit jiný typ krmné směsi. Krmné směsi jsou pak automaticky rozváděny do krmiček v jednotlivých kotcích.

Postaráno je rovněž o neustálý přívod napájecí vody. Kvalita vody se pravidelně rozboruje v laboratoři. Dodávky krmných směsí nám zajišťuje osvědčená partnerská firma DeHeus/Zeten Blovice. Granule uskladňujeme v osmi silech, odkud krmení rozvážíme na jednotlivé haly. Kvalita krmení je neustále sledována, na farmě jsou uchovávány departážní vzorky z každé šarže přivezeného krmení. 

Typy krmných směsí – pro každou fázi chovu

  • Samičí směs: směs pro samice, v chovech s dobrými zootechnickými podmínkami je možno ji použít i ve výkrmu králíků 
  • Samičí směs plus: směs pro chovné a kojící samice s vyšším obsahem energie a škrobu pro intenzivní laktaci, na Optimum plus se přechází 3-4 dny před porodem a krmí se 10 max. 12 dní po porodu
  • Směs Odstav: pro bezpečný odstav králíků krmeno 4 dny před odstavem a 10 dní po odstavu
  • Směs pro výkrm: pro úspěšný výkrm králíků a dosažení dobré váhy
  • Směs Finišer: pro zdárné ukončení výkrmu, neobsahuje kokcidiostatika

A jak se množí naši králíci?

V našem chovu se pečlivě staráme o reprodukci našich králíků pomocí řízené inseminace.

Říje je stimulována 48 hodin před inseminací světelným režimem a hormonem Sergon – to je pomocný hormon, sérový gonadotropin, který celkově vytváří vhodné podmínky pro pravou říji a následné oplodnění, působí stimulačně na ovaria (vaječníky), vyvolává růst a zrání folikulů a řídí tvorbu hormonu estronu. Naráz se inseminuje zhruba polovina plodných samic. Březost trvá 30 dní. Samice se kotí do připraveného hnízda.

Po porodu je zapotřebí králíčata přetřídit, aby každá samice měla pod sebou 10 a ne více králíčat. 14 dní po porodu dochází k řízenému kojení, kdy jsou samice vpuštěny ke králíčatům jednou denně, aby je nakojily. Kontrolujeme každé králíče, zda se řádně napilo.

K odstavení králíčat dochází v 37. dni po narození, kdy jsou už králíčata schopna sama přijímat potravu. Samice opět zabřeznou a jsou převezeny do protější haly, kde se regenerují před dalším porodem. Odstavená králíčata zůstávají v původní hale a v této fázi je vyživujeme krmnou směsí Odstav, aby průběh odstavení probíhal hladce, teprve až poté je krmíme výkrmnou směsí. 

Když králíci vyrostou

Když králíci vyrostou, zařadí se samičky F1 do chovu a samečci se prodávají na jatka. Opouštějí farmu ve stáří 78-82 dní, v tu dobu váží okolo 2,65 kg.

Byť je vzdálenost mezi farmou a jatkami cca 20 km, je v tuto chvíli potřeba zajistit co nejšetrnější převoz králičích samců, aby se jim po cestě nic nestalo a zbytečně se nestresovali. Ani zde nelze v ničem polevit, neboť právě v tuto chvíli dovršujeme naši péči a úsilí a cíl, aby bylo každé zvíře zdravé. K převozu zvířat na jatky proto používáme specializovaný nákladní automobil, schválený pro přepravu živých zvířat. Králíci jsou nakládáni do vzdušných přepravních klecí po 7-8 kusech. Přeprava na jatky trvá cca 30 minut.