Chováme kuřata s péčí nám vlastní

Chtěli byste vědět, jak to u nás chodí?

Nahlédněte do naší každodenní práce s chovem kuřat, o které se staráme s péčí tak, aby byla zdravá, měla správnou výživu a čisté a bezpečné zázemí.

Je to práce týmová, která nás těší a dává nám smysl o to víc, když ve finále víme, že oceníte kvalitu našich výrobků, které jsou lokální a čerstvé a tvořené s láskou a s respektem k původním zdrojům. 

Vydejte se s námi na exkurzi – Dnes se podíváme na náš chov kuřat

Kde se naše kuřata líhnou?

Naše kuřata pochází od dodavatelů jednodenních kuřat, která líhnou z vajec ryze českých rodičovských chovů.

Stěhování domů

Po narození se kuřata stěhují k nám na farmu. Přepravujeme je v klimatizovaných skříních v nákladním voze, ve kterém díky monitoringu můžeme po celou dobu transportu sledovat vnitřní prostředí nákladového prostoru. Cesta naštěstí není dlouhá, mají to k nám kousek. 

Kde kuřata žijí?

Naše kuřata bydlí na naší farmě v halách, které jsou vybaveny nejmodernějšími technologiemi pro chov drůbeže. Vyrůstají v zázemí na špičkové úrovni - haly jsou zateplené a veškerý vnitřní systém je řízen počítačem tak, aby kuřatům nic nechybělo a měla klidné zázemí - hlídá světelný režim, ventilaci, topení, chlazení, krmení, napájení, vážení kuřat, vážení krmiva, zaznamenává a archivuje spotřebu vody a krmiva…

Jak se říká: Pokrok nezastavíš… Tak držíme krok s dobou. 

U nás musí být čisto a útulno

Všechny haly se před příjezdem kuřat vyčistí, dokonale umyjí vysokotlakými čističi a poté kompletně desinfikují mokrou desinfekcí a nakonec desinfikují plynováním. Rovněž napájecí systém je vydesinfikován.

Jako stelivo používáme slámové peletky. Vyrábí se zgranulováním nadrcené slámy a jsou osvědčené, neboť při granulaci projdou zvýšenou teplotou, a tím jsou zbaveny choroboplodných zárodků. I pro přepravu jsou díky svému malému objemu praktické.

Ještě než kuřata přivítáme na farmě, je nutné vytopit halu na 33-34°C, v horkých letních dnech jsou naše haly provzdušněny chlazením. Pak připravíme naše krmivo, nasypeme ho na papíry na zem, aby to simulovalo přirozené prostředí pro hrabavou drůbež, která už od vylíhnutí získává krmení ze země. 

Kuřata se zabydlují na farmě

Když k nám kuřátka po vylíhnutí přijedou, váží asi tak 35-45g, mají se k světu, jsou velmi aktivní a prozkoumávají kde co a zobou krmení přímo ze země. Kuřata mají v halách nastavený světelný režim, který vyhovuje jejich biologickým potřebám, mají neustálý přístup ke krmivu a k napájecí vodě. 

Kvalitní krmení a čerstvé napájení, to je základ v každém chovu 

Každé naše krmivo je vybalancované tak, aby v každém věku vykrmovaného kuřete odpovídalo jeho potřebám. S rostoucím věkem kuřete se také zvětšuje velikost granulí. Nejprve kuřata krmíme granulemi o průměru cca 2 mm a v pozdějším věku jim podáváme větší granule o průměru cca 3,2 mm.

Pro zdraví zvířat je, stejně jako u lidí, velmi důležitý pravidelný přísun čerstvé vody. A tak napájecí vodu pravidelně kontrolujeme v naší laboratoři tak, aby odpovídala normě pro napájecí vodu.

Stájové mikroklima nade vše

Chov zdravých kuřat vyžaduje každodenní dohled, péči a práci.

Jak kuřata rostou, přináší každodenní radosti i starosti

Minimálně dvakrát denně jsou kuřata a celá hala zkontrolovány pracovníky na farmě.

Dohlížíme na napájecí systém i systém na krmení a kontrolujeme zdravotní stav kuřat. Kdykoli je potřeba, je náš bdělý tým připraven jakýkoliv problém urychleně odstranit.

Dále pomocí počítače monitorujeme stájové mikroklima, tzn. teplotu, vlhkost, větrání, obsah oxidu uhličitého, obsah amoniaku apod. Po dobu nepřítomnosti obsluhy na farmě jsou haly monitorované kamerovým systémem, stájové mikroklima je hlídáno počítačem a v případě změny oproti standardu počítač sám zašle obsluze tzv. Alarm a obsluha je nonstop opět připravena problém odstranit. 

Ptáte se, jaká kuřata odchováme?

Díky vlastní výrobě krmiv z vlastních zdrojů, tj. z našich plodin vypěstovaných na námi opečovávaných polích, víme přesně, co naše kuřata jedí. Každý rok sklízíme mj. cenné zkušenosti, a tak při výrobě čerstvých krmných směsí dokážeme důkladně vyhodnotit, jaké živiny kuřata pro své zdraví v daném vývoji potřebují.

Z některých našich kuřat za pět týdnů vyrostou standardní kuřata o váze kolem 2,1 kg, jiná, ta selská či královská, rostou pomaleji do váhy 2,3 kg, a zůstávají tak na farmě o dva týdny déle. 

Šetrné zacházení se zvířaty je pro nás důležité jako samotný chov

Když kuřata dorostou, je třeba je pochytat a rozloučit se s nimi, a někdy i dříve. Na vybraných farmách probíhá tzv. předvýběr, což znamená, že část kuřat z každé haly je odebrána na jatky již cca 31. den výkrmu, čímž se sníží hustota osazení v hale a zlepší welfare zvířat.

Chytání kuřat kvůli omezení stresu zvířat probíhá vždy v noci, protože kuřata nejsou ve tmě příliš aktivní. Chytání je provedeno speciálním zařízením, tzv. kombajnem, díky čemuž se zkracuje čas potřebný k manipulaci se zvířaty a rovněž dochází k šetrnější nakládce.

Přeprava zvířat na jatka probíhá ve speciálních klimatizovaných vozech, na speciálních návěsech typu Peer systém, které umožnují řízenou ventilaci uvnitř prostoru pro zvířata, takže nedochází k přehřívání nebo prochladnutí zvířat během transportu. Při celé akci je třeba důkladně dbát na to, abychom zvířata nijak nepoškodili a naopak je ušetřili nadbytečného stresu. Díky této technologii máme jistotu, že je o kuřata během krátké přepravy řádně postaráno.



• Pokud chcete vidět, jak to u nás chodí, ozvěte se nám, rádi vám vše ukážeme.

• Podívat se k nám, jak chováme kuřata, můžete i pomocí reportáže z cyklu Potraviny z domoviny: 

POTRAVINY Z DOMOVINY 23 - Rabbit Trhový Štěpánov. a.s. / Chov kuřat

Odkaz: https://youtu.be/SiQmn-NivU4