Doba i Evropa si žádá lokální udržitelné potraviny
Díky mnohaletým zkušenostem jsme na to dávno připraveni. Pro dosažení cílů Zelené dohody pro Evropu představila Evropská komise koncem roku 2019 koncept a dále pak v květnu 2020 plán zásadní transformační strategie From Farm to Fork, česky Od zemědělce ke spotřebiteli - za spravedlivý, zdravý a ekologický potravinový systém. Tu doplňuje neméně zásadní strategie o biologické rozmanitosti.
Tato komplexní strategie chce docílit udržitelnosti v rámci potravinových systémů a zemědělství, nejen pro ochranu klimatu a zdraví lidí, ale i pro soběstačnost v dobách krize.
U usiluje o změnu způsobu, jakým jsou potraviny v Evropě vyráběny a konzumovány, s cílem snížit environmentální stopu potravinových systémů, posílit jejich odolnost vůči krizím a zároveň zajistit, aby zdravé a cenově dostupné potraviny byly k dispozici dnešním občanům i budoucím generacím.
// Zdroj: https://www.consilium.europa.eu/cs/policies/from-farm-to-fork/ //
EK: „Potravinové systémy nemohou být odolné vůči krizím,
jako je pandemie COVID-19, pokud nejsou udržitelné.“
K nutnosti těchto opatření Evropská komise mj. uvedla, že „během pandemie COVID-19 se ukázalo, jak důležité je mít spolehlivý a odolný potravinový systém, který bude fungovat za všech okolností a bude schopen zajistit pro občany přístup k dostatečným dodávkám cenově dostupných potravin.”
// Zdroj:Sdělení Evropské komise: Strategie „od zemědělce ke spotřebiteli“ pro spravedlivé, zdravé a ekologické potravinové systémy - česky (Brusel, 20.5.2020) https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/HTML/?uri=CELEX:52020DC0381&from=EN //
A Farm to Fork Strategy – Strategie od zemědělce ke spotřebiteli v kostce:
- zajistit lidem čerstvé potraviny, méně zpracované a získané udržitelným způsobem
- vytvářet spravedlivé potravinové řetězce, prospěšné pro spotřebitele, producenty, klima a životní prostředí
- chránit a pečovat o zdraví rostlin
- zabezpečit kvalitní osiva a jejich rozmanitost
- snížit závislost na pesticidech a antimikrobiálních látkách
- omezit nadměrné hnojení
- zlepšit životní podmínky zvířat
- rozšířit ekologické zemědělství
- zvrátit úbytek biologické rozmanitosti
- zkrátit dodavatelské řetězce
- omezit potravinové ztráty a plýtvání potravinami
- zodpovědně se podílet na globální transformaci potravinových systémů
A co na to RABBIT? Nic nového pro nás, jsme plně připraveni.
Strategii Od zemědělce ke spotřebiteli, v našem pojetí Z pole na talíř, vyznáváme již od samého založení Rabbitu. S oběhovým hospodářstvím i oběhovými obchodními modely máme na lokální úrovni zkušenosti více jak 20 let.
V podstatě jsme měli vizi o produkci české potraviny na lokální úrovni již v 90. letech, tu jsme postupně naplňovali až do dnešní stávající podoby, kdy prakticky každodenně pracujeme na udržitelném zemědělství a výrobě kvalitních čerstvých udržitelných potravin.
Vše v rámci České republiky, ve spolupráci s místními firmami, spadajícími pod náš koncern.
Není to pro nás nic nového, vlastně jdeme s dobou, přesto jsme připraveni se neustále zlepšovat.
Náš strategický přístup v kostce:
- pěstujeme celou škálu plodin z našeho osiva pro vlastní výrobu krmiv
- pečujeme o půdu, její živiny a půdní sílu s dlouholetým výhledem
- organický odpad vracíme půdě
- staráme se o zvířata s láskou a pozorně tak, aby měla vždy kvalitní stravu a dostatečnou péči
- díky IT technologiím máme vedeme tzv. precizní zemědělství, tzn. máme přehled o všem, o polích, rostlinách, zvířatech, laboratorních výsledcích, rozpisu hnojení atp.
- máme vlastní jatka, zpracování, sklady, laboratoře, balírny
- zajišťujeme rozvoz produktů do místních obchodů a supermarketů
- máme i naše vlastní prodejny
- ctíme a podporujeme lokální produkci
- nedovážíme, ani nevyvážíme mimo hranice naší země» nefandíme převážení potravin či zvířat na daleké vzdálenosti
Jde o udržitelný model konvenčního zemědělství, který je nám blízký a který považujeme za správný. Je to naše strategie Z pole na talíř opřená o letité bohaté zkušenosti a úctu k řemeslu a tradičním postupům, s cílem přinést vám kvalitní české čerstvé potraviny z lokální produkce.
Vše v rámci České republiky, ve spolupráci s místními zemědělci, výrobci, zkušenými odborníky a prodejci v rámci naší společnosti.
Těší nás, že jdeme s dobou, a věříme, že jdeme správnou cestou za tou naší dlouhodobou vizí.
A tak jsme rádi, že EU s Evropskou komisí zavádí a rozvíjí tuto nezbytnou strategii v praxi a jsme připraveni se neustále zlepšovat a brát v potaz další nové výzvy, které nás určitě čekají.
Související odkazy:
Naše lokální produkce udržitelných potravin
Více k strategii - česky:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/HTML/?uri=CELEX:52020DC0381&from=EN
to samé i zde:
https://www.senat.cz/xqw/xervlet/pssenat/htmlhled?action=doc&value=95457
Více k strategii - EU:
https://ec.europa.eu/food/system/files/2020-05/f2f_action-plan_2020_strategy-info_en.pdf
Factsheet: May 2020 – ke stažení zde:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/fs_20_908
From Farm to Fork – a statistical journey
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=From_farm_to_fork_-_a_statistical_journey
Konference 2021
https://ec.europa.eu/food/horizontal-topics/farm-fork-strategy/farm-fork-conference_en
Report: Sep 2021
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2021-0271_EN.html
Festival Farm to Fork: https://www.farmtofork.com/