Od zemědělce ke spotřebiteli

Doba i Evropa si žádá lokální udržitelné potraviny

Díky mnohaletým zkušenostem jsme na to dávno připraveni. Pro dosažení cílů Zelené dohody pro Evropu představila Evropská komise koncem roku 2019 koncept a dále pak v květnu 2020 plán zásadní transformační strategie From Farm to Fork, česky Od zemědělce ke spotřebiteli - za spravedlivý, zdravý a ekologický potravinový systém. Tu doplňuje neméně zásadní strategie o biologické rozmanitosti.

Tato komplexní strategie chce docílit udržitelnosti v rámci potravinových systémů a zemědělství, nejen pro ochranu klimatu a zdraví lidí, ale i pro soběstačnost v dobách krize.

U usiluje o změnu způsobu, jakým jsou potraviny v Evropě vyráběny a konzumovány, s cílem snížit environmentální stopu potravinových systémů, posílit jejich odolnost vůči krizím a zároveň zajistit, aby zdravé a cenově dostupné potraviny byly k dispozici dnešním občanům i budoucím generacím.

// Zdroj: https://www.consilium.europa.eu/cs/policies/from-farm-to-fork/ //

EK: „Potravinové systémy nemohou být odolné vůči krizím,
jako je pandemie COVID-19, pokud nejsou udržitelné.“

K nutnosti těchto opatření Evropská komise mj. uvedla, že „během pandemie COVID-19 se ukázalo, jak důležité je mít spolehlivý a odolný potravinový systém, který bude fungovat za všech okolností a bude schopen zajistit pro občany přístup k dostatečným dodávkám cenově dostupných potravin.”

// Zdroj:Sdělení Evropské komise: Strategie „od zemědělce ke spotřebiteli“ pro spravedlivé, zdravé a ekologické potravinové systémy - česky (Brusel, 20.5.2020) https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/HTML/?uri=CELEX:52020DC0381&from=EN //

A Farm to Fork Strategy – Strategie od zemědělce ke spotřebiteli v kostce:

  • zajistit lidem čerstvé potraviny, méně zpracované a získané udržitelným způsobem
  • vytvářet spravedlivé potravinové řetězce, prospěšné pro spotřebitele, producenty, klima a životní prostředí
  • chránit a pečovat o zdraví rostlin
  • zabezpečit kvalitní osiva a jejich rozmanitost
  • snížit závislost na pesticidech a antimikrobiálních látkách
  • omezit nadměrné hnojení
  • zlepšit životní podmínky zvířat
  • rozšířit ekologické zemědělství
  • zvrátit úbytek biologické rozmanitosti
  • zkrátit dodavatelské řetězce
  • omezit potravinové ztráty a plýtvání potravinami
  • zodpovědně se podílet na globální transformaci potravinových systémů

A co na to RABBIT? Nic nového pro nás, jsme plně připraveni.

Strategii Od zemědělce ke spotřebiteli, v našem pojetí Z pole na talíř, vyznáváme již od samého založení Rabbitu. S oběhovým hospodářstvím i oběhovými obchodními modely máme na lokální úrovni zkušenosti více jak 20 let.

V podstatě jsme měli vizi o produkci české potraviny na lokální úrovni již v 90. letech, tu jsme postupně naplňovali až do dnešní stávající podoby, kdy prakticky každodenně pracujeme na udržitelném zemědělství a výrobě kvalitních čerstvých udržitelných potravin.

Vše v rámci České republiky, ve spolupráci s místními firmami, spadajícími pod náš koncern.
Není to pro nás nic nového, vlastně jdeme s dobou, přesto jsme připraveni se neustále zlepšovat.

Náš strategický přístup v kostce:

  • pěstujeme celou škálu plodin z našeho osiva pro vlastní výrobu krmiv
  • pečujeme o půdu, její živiny a půdní sílu s dlouholetým výhledem
  • organický odpad vracíme půdě
  • staráme se o zvířata s láskou a pozorně tak, aby měla vždy kvalitní stravu a dostatečnou péči
  • díky IT technologiím máme vedeme tzv. precizní zemědělství, tzn. máme přehled o všem, o polích, rostlinách, zvířatech, laboratorních výsledcích, rozpisu hnojení atp.
  • máme vlastní jatka, zpracování, sklady, laboratoře, balírny
  • zajišťujeme rozvoz produktů do místních obchodů a supermarketů
  • máme i naše vlastní prodejny
  • ctíme a podporujeme lokální produkci
  • nedovážíme, ani nevyvážíme mimo hranice naší země» nefandíme převážení potravin či zvířat na daleké vzdálenosti

Jde o udržitelný model konvenčního zemědělství, který je nám blízký a který považujeme za správný. Je to naše strategie Z pole na talíř opřená o letité bohaté zkušenosti a úctu k řemeslu a tradičním postupům, s cílem přinést vám kvalitní české čerstvé potraviny z lokální produkce.

Vše v rámci České republiky, ve spolupráci s místními zemědělci, výrobci, zkušenými odborníky a prodejci v rámci naší společnosti.

Těší nás, že jdeme s dobou, a věříme, že jdeme správnou cestou za tou naší dlouhodobou vizí.
A tak jsme rádi, že EU s Evropskou komisí zavádí a rozvíjí tuto nezbytnou strategii v praxi a jsme připraveni se neustále zlepšovat a brát v potaz další nové výzvy, které nás určitě čekají.

Související odkazy:

Naše lokální produkce udržitelných potravin

Více k strategii - česky:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/HTML/?uri=CELEX:52020DC0381&from=EN

to samé i zde:
https://www.senat.cz/xqw/xervlet/pssenat/htmlhled?action=doc&value=95457

Více k strategii - EU:
https://ec.europa.eu/food/system/files/2020-05/f2f_action-plan_2020_strategy-info_en.pdf

Factsheet: May 2020 – ke stažení zde:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/fs_20_908

From Farm to Fork – a statistical journey
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=From_farm_to_fork_-_a_statistical_journey

Konference 2021
https://ec.europa.eu/food/horizontal-topics/farm-fork-strategy/farm-fork-conference_en

Report: Sep 2021
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2021-0271_EN.html

Festival Farm to Fork: https://www.farmtofork.com/