Rostlinná výroba

Rostlinná výroba skupiny Rabbit produkuje: krmné obilí pro výrobu kvalitních krmných směsí, objemná krmiva pro velmi rozsáhlou živočišnou výrobu (jetele, jetelotrávy, luskovino obilní směsky jako vynikající předplodiny do osevního postupu, řepku jako zlepšující tržní plodinu, která stabilizuje příjmy všech podniků ve skupině hospodařících na půdě, mák jako tržní plodinu a dobrou předplodinu, hrách jako bílkovinovou plodinu do krmných směsí a na osivářské účely, kukuřici jako nepostradatelnou plodinu ve výživě hospodářských zvířat s největší produkcí živin z hektaru, využívá se pro přežvýkavce při sklizni na siláž a pro monogastry, prasata a kuřata jako zrnina.

Rostlinná výroba využívá v maximální míře obrovský objem chlévské mrvy a kejdy k hnojení a dodávkám organických a přírodních živin do půdy. To umožňuje ve velké míře snížit používání průmyslových hnojiv. Ve velkém rozsahu rostlinná výroba využívá precizního zemědělství, kde v časný výsev krmného žita a po něm jarní výsev kukuřice bez orby zajišťuje téměř úplné zadržování vody v půdě s vyloučením vodní eroze i na svazích se svažitostí kolem 5 C°. I když rostlinná výroba většinově zabezpečuje krmivo pro živočišnou výrobu s výjimkou máku a řepky, tak její sedmihonný osevní postup s maximálním organickým hnojením a jen nízkými dávkami průmyslových hnojiv a přes podprůměrné přírodní podmínky 400 až 560 metrů nad mořem v bramborářsko ovesné oblasti, přináší velmi dobré produkční výsledky:

  • výnosy obilovin dosahují k 8 tunám na hektar
  • výnosy kukuřice na siláž ke 40 až 52 tunám na hektar
  • výnosy řepky od 4 až 4,8 tunám na hektar
  • Výnosy máku dosahují cca k 1 tuně na hektar
  • Výnosy sklizně trvalých travních porostů a trav na orné půdě překračují běžně 20 tun na hektar v zelené hmotě

Pravidelné vápnění jedenkrát za 4 až 5 let a pravidelná obnova luk zajišťují nejen udržování, ale i zvyšování úrodnosti půd, na kterých se hospodaří. Velmi dobrá rostlinná výroba je ve všech 8 podnicích hospodařících na půdě. Ve vztahu k výrobním podmínkám je třeba vidět výborné a trvalé výsledky v podnicích: ZD Trhový Štěpánov a.s., DZS STRUHAŘOV a.s., Pivkovice a.s., ZP Keblov a.s., ZES Křivsoudov s.r.o., AGRO Poříčí s.r.o., První zemědělská Ratměřice s.r.o. a Společnost pro zemědělskou výrobu Ostředek, a.s.  

Velmi dobré výsledky v rostlinné výrobě umožňují rozsáhlou živočišnou výrobu, jak u podniků hospodařících na půdě, tak u specializovaných podniků bez půdy.